Innostuimme taannoin fiilistelemään Nizzan lomamuistoilla ja päätimme ensimmäisen kerran valmistaa kotona sinisimpukoita, jotka ovat Etelä-Ranskassa hyvin suosittuja lounaalla ja illallisella nautittuina. Liemivalinta oli tällä kertaa hyvin klassinen ja sai makunsa valkoviinistä, salottisipuleista, kermasta, voista ja persiljasta. Simpukoiden kanssa nautimme herkullista, kotitekoista majoneesia ranskalaisten kera. Resepti näihin herkkuihin tulee tässä:
Sinisimpukat
yrtti-valkoviiniliemessä (2 - 4 henkilölle)
1½ kg
sinisimpukoita, harjattuna, huuhdeltuna ja koputeltuna.
50 g voita
3
salottisipulia
1 dl kermaa
1 puntti
persiljaa
1 pullo
valkoviiniä.
VIINIVINKKI! Edullinen Villa Anna Soave on erinomainen tässä. Klassinen valinta olisi kuiva ranskalainen Muscadet.
Kuullota
sipulit voissa isossa kattilassa. Säädä levy täysille, kaada kattilaan puoli pulloa viiniä ja lisää puolet
persiljasta hienonnettuna liemeen. Älä lisää suolaa, koska suola tulee
simpukoiden mukana muiden ihanien meren tuulahdusten saattelemana.Anna liemen kiehahtaa puolisen minuuttia niin, että alkoholin maku höyrystyy
pois. Säädä levy
täysille, lisää puolet persiljasta hienonnettuna liemeen. Kun liemi kiehuu heitä
simpukat kattilaan ja laita kansi tiiviisti päälle.
Liemen ei
tarvitse lainkaan peittää simpukoita, koska niiden on tarkoitus valmistua
nopeasti nimenomaan höyryttämällä. Reilun viiden minuutin jälkeen pitäisi olla
valmista, simpukoiden kypsiä ja kauniisti avautuneina viinin aromit
imeytyneenä. Tässä vaiheessa kannattaa siivilöidä jäljelle jäänyt liemi ja
samalla heittää pois avautumattomat simpukat. Lisää liemeen hieman kermaa.
Monet maustavat simpukoiden liemen esimerkiksi savukinkuin ja homejuustoin tai
jopa itämaisia makumaailmoja soveltaen. Liemi on kuitenkin tässä pelkistetyssä
muodossaan hieno ja aromikas.
Silppua
persiljaa simpukoiden joukkoon, kaada liemi päälle ja tarjoile lämmitetyltä
syvältä lautaselta tai kattilasta. Nauti loput viinistä simpukoiden kanssa.
Maalaisranskalaiset menevät hyvin simpukoiden kanssa ja niitä voi kastaa
maukkaaseen liemeen.
Kotitekoinen
majoneesi
1 luomukananmuna
2 tl
Dijon-sinappia
2,5 rkl
valkoviinietikkaa
2,5 dl
neutraalin makuista ruokaöljyä (rypsiöljy, auringonkukkaöljy)
1 tl sokeria
Suolaa
Erottele
keltuainen laakeaan maljaan ja lisää sinappi, etikka, sokeri ja aivan hieman
suolaa. On suositeltavaa käyttää laadukkaita munia, niitä tarvitaan vain vähän
ja ne vaikuttavat huomattavasti lopputuloksen makuun. Sekoita nämä ainekset,
johon lisäät sitten tipoittain ensin öljyä voimakkaasti vatkaten. Jostain
syystä perinteisellä vispilällä onnistuu paremmin. Kun emulsio alkaa paksuuntua,
öljyä voi alkaa lisäämään rohkeammin, kunnes valmiina on riittävä määrä
kuohkeaa majoneesia. Yksikin
keltuainen pystyy sitomaan suuren määrän öljyä, jos homma tehdään oikein, joten
tässä voi määrätä valmistuvaa määrää ja koostumusta. Pohjaa voi toki maustaa
omien mieltymysten mukaan. Jäähdytä jääkaapissa ja tarjoile ranskalaisten
kanssa.
Niin herkullinen tuli tästä ensimmäisestä kotikutoisesta simpukkakokeilustamme, että seuraavaa kertaa odottelen jo innolla! Liemivaihtoehtoja on lukematon määrä ja ensi kerralla olisi kiva kokeilla esimerkiksi kookoksella, chilillä ja limellä maustettua lientä, nam!
Iloista alkanutta viikkoa!
xoxo Laura
Hei! Mistä ostit simpukat ja missä muodossa? Pakkasesta?
VastaaPoistaHiljattain australian mastercheffissä eräs teki vastaavanlaisen annoksen ja nimenomaan ranskalaisetn kanssa. Tuomarit ihastuivat siihen.
Kiitos ihanasta ohjeesta. Pitää testata, nam!
-Jenni
Hei ja kiitos kivasta kommentista! Simpukat ostettiin Helsingin keskustan Stockan Herkusta ja olivat tuoreita.
VastaaPoistaIhanaa syksyä!