26/08/2013

Classic mussels with homemade mayonnaise



Innostuimme taannoin fiilistelemään Nizzan lomamuistoilla ja päätimme ensimmäisen kerran valmistaa kotona sinisimpukoita, jotka ovat Etelä-Ranskassa hyvin suosittuja lounaalla ja illallisella nautittuina. Liemivalinta oli tällä kertaa hyvin klassinen ja sai makunsa valkoviinistä, salottisipuleista, kermasta, voista ja persiljasta. Simpukoiden kanssa nautimme herkullista, kotitekoista majoneesia ranskalaisten kera. Resepti näihin herkkuihin tulee tässä:


Sinisimpukat yrtti-valkoviiniliemessä (2 - 4 henkilölle)

1½ kg sinisimpukoita, harjattuna, huuhdeltuna ja koputeltuna.
50 g voita
3 salottisipulia
1 dl kermaa
1 puntti persiljaa
1 pullo valkoviiniä. 

VIINIVINKKI! Edullinen Villa Anna Soave on erinomainen tässä. Klassinen valinta olisi kuiva ranskalainen Muscadet.

Kuullota sipulit voissa isossa kattilassa. Säädä levy täysille, kaada kattilaan puoli pulloa viiniä ja lisää puolet persiljasta hienonnettuna liemeen. Älä lisää suolaa, koska suola tulee simpukoiden mukana muiden ihanien meren tuulahdusten saattelemana.Anna liemen kiehahtaa puolisen minuuttia niin, että alkoholin maku höyrystyy pois. Säädä levy täysille, lisää puolet persiljasta hienonnettuna liemeen. Kun liemi kiehuu heitä simpukat kattilaan ja laita kansi tiiviisti päälle.

Liemen ei tarvitse lainkaan peittää simpukoita, koska niiden on tarkoitus valmistua nopeasti nimenomaan höyryttämällä. Reilun viiden minuutin jälkeen pitäisi olla valmista, simpukoiden kypsiä ja kauniisti avautuneina viinin aromit imeytyneenä. Tässä vaiheessa kannattaa siivilöidä jäljelle jäänyt liemi ja samalla heittää pois avautumattomat simpukat. Lisää liemeen hieman kermaa. Monet maustavat simpukoiden liemen esimerkiksi savukinkuin ja homejuustoin tai jopa itämaisia makumaailmoja soveltaen. Liemi on kuitenkin tässä pelkistetyssä muodossaan hieno ja aromikas.
Silppua persiljaa simpukoiden joukkoon, kaada liemi päälle ja tarjoile lämmitetyltä syvältä lautaselta tai kattilasta. Nauti loput viinistä simpukoiden kanssa. Maalaisranskalaiset menevät hyvin simpukoiden kanssa ja niitä voi kastaa maukkaaseen liemeen.




Kotitekoinen majoneesi

1 luomukananmuna
2 tl Dijon-sinappia
2,5 rkl valkoviinietikkaa
2,5 dl neutraalin makuista ruokaöljyä (rypsiöljy, auringonkukkaöljy)
1 tl sokeria
Suolaa

Erottele keltuainen laakeaan maljaan ja lisää sinappi, etikka, sokeri ja aivan hieman suolaa. On suositeltavaa käyttää laadukkaita munia, niitä tarvitaan vain vähän ja ne vaikuttavat huomattavasti lopputuloksen makuun. Sekoita nämä ainekset, johon lisäät sitten tipoittain ensin öljyä voimakkaasti vatkaten. Jostain syystä perinteisellä vispilällä onnistuu paremmin. Kun emulsio alkaa paksuuntua, öljyä voi alkaa lisäämään rohkeammin, kunnes valmiina on riittävä määrä kuohkeaa majoneesia. Yksikin keltuainen pystyy sitomaan suuren määrän öljyä, jos homma tehdään oikein, joten tässä voi määrätä valmistuvaa määrää ja koostumusta. Pohjaa voi toki maustaa omien mieltymysten mukaan. Jäähdytä jääkaapissa ja tarjoile ranskalaisten kanssa.





Niin herkullinen tuli tästä ensimmäisestä kotikutoisesta simpukkakokeilustamme, että seuraavaa kertaa odottelen jo innolla! Liemivaihtoehtoja on lukematon määrä ja ensi kerralla olisi kiva kokeilla esimerkiksi kookoksella, chilillä ja limellä maustettua lientä, nam!

Iloista alkanutta viikkoa!
xoxo Laura

SHARE:

25/08/2013

Night @ the boat

Aurinkoinen viikonloppu alkaa olla pikku hiljaa loppusuoralla ja täytyy sanoa, että hauskaa on ollut! Toivottavasti myös teillä, koska nämä viimeiset aurinkoiset hetket elokuussa ovat kallisarvoisia :)

Lauantaina hyppäsimme seitsemän neitosen voimin Sun Linesin NRJ-bilelaivaan, joka lähti Kauppatorilta merelle puoli kasin aikoihin. Meistä kukaan ei ollut aiemmin vastaavalla risteilyllä ollut, mutta nyt mukaan sai lähtemään paitsi hyvä seura, myös illan pääesiintyjä JVG. Samalla risteily on eräänlainen kesän lopetus eikä säiden puolesta olisikaan voinut käydä kovin paljon parempi tuuri!



Laivan oma sangria sai kiitosta ja upea auringonlasku houkutteli tanssimaan kannelle.


 JVG:n lisäksi mukana menossa olivat myös Sini Sabotage ja suomiräppäri Mäk Gälis. Ja tietysti NRJ:n oma dj, joka soitti iloksemme myös hieman vanhempaa materiaalia muinaisilta teinivuosiltamme, haha :) 



Ilta jatkui myöhemmin Helsingin keskustassa, joskaan ei tällä kertaa kovin myöhään. Joka tapauksessa voin lämpimästi suositella Sunlinesin risteilyjä, sillä palvelu toimi hyvin, laiva oli juuri sopivan täynnä juhlijoita ja tanssilattiallekin mahtuivat kaikki halukkaat. Ymmärtääkseni Sun Lines järjestää vielä muutaman ristelyn nyt syksyn aikana eli vielä on mahdollisuus nauttia viimeisistä kesähetkistä laivalla. Sun Linesin sivuille pääset tästä.

Kivaa sunnuntaita!
xoxo Laura

SHARE:

23/08/2013

Friday!


Onneksi sormet ristissä toivottu aurinko näyttää paistavan kirkkaalta taivaalta, sillä tänään on aika pitää hauskaa! Vähän erilainen tyttöjen ilta on nimittäin tiedossa, sillä aloitamme illan boat partyilla ja jatkamme myöhemmin muutamaan vakkaripaikkaamme. Oma asuni on vielä hieman harkinnassa, mutta onneksi sää sallinee sonnustautumisen vielä viimeisiä kertoja erääseen keltaiseen ihanuuteen, jonka Nizzan reissultamme hankin.

It's gonna be fun for sure, have a great weekend too!
xoxo Laura

SHARE:
Blogger Template Created by pipdig